HIPNOZA

-NAJČEŠĆA PITANJA-

ŠTA AKO SAM JA SKEPTIČAN? DA LI ĆE TO SPREČITI DA BUDEM HIPNOTISAN?

Ako ste skeptični i želite da dokažete da hipnoza ne funkcioniše, onda nećete ni biti hipnotisani.
Hipnotizer je vodič- on vodi i usmerava proces, pomažući klijentu da uđe u stanje opuštenosti i relaksacije.

Može se reći ovako: Hipnoza je kao ples. Ukoliko želite da plešete sa mnom, dozvolite mi da vodim proces. Ukoliko ne želite, plesa neće ni biti.
Dakle, pitanje je da li želite da plešete ili ne, a ne da li će on biti uspešan.

DA LI JE HIPNOZA OPASNA?

Nije.

Stanje boravka u hipnozi, tj. stanje hipnotičkog transa nije neko specijalno ili nepoznato stanje. U pitanju je prirodna sklonost našeg uma da se opusti i odluta za svojim idejama i fantazijama.

Takvo stanje doživljavamo kada gledamo film koji nas emotivno ispuni, kada slušamo muziku koju volimo, čitamo interesantnu knjigu, ili se uživimo u neka sanjarenja o prošlosti ili budućnosti.
Takodje, neka monotona ili ritmička aktivnost nas može uvesti u slično stanje – vožnja automobila, neke vrste plesa, izgovaranje odredjenih mantri (jednoličnih, ponavljajućih zvukova) i slično.

Ideja o tome da je hipnoza opasna potiče iz karikaturalnih ideja iz filmova i laičkog shvatanja –„odaću svoje intimne tajne, zaspaću, neću imati kontrolu nad sobom“ i slično.

U slučaju hipnoterapije mora postojati druga osoba – hipnotizer, tj. terapeut. Ona uvodi klijenta u stanje hipnotičkog transa, te nakon toga slede odredjene ciljane terapeutske intervencije. U formi skripta ili komunikacije sa odredjenim delom ličnosti, i to na uglavnom nesvesnom nivou.

ŠTA JE , U STVARI, HIPNOZA?

Hipnoza je kontrolisano stanje fokusiranosti u kome je svesni, kritički i logički deo uma u inhibiranom stanju, dozvoljavajući tako direktan pristup  nesvesnom i  aktivaciju njegovih skrivenih potencijala i mehanizama kroz sugestije, metafore, imaginacije i slično.

MOGU LI SVI BITI HIPNOTISANI?

Manje- više da, izuzev osoba sa lakšim ili težim poremećajima pažnje, volje, pamćenja ili svesti.
Osobe koje su sugestibilne će lakše ući u hipnozu, a osobe koje su sklone kontroli ili analizi nešto teže.

Jasno, način uvodjenja u hipnozu nije isti za svaku osobu. On  zavisi od njenih predubedjenja, sugestibilnosti, temperamenta, senzibiliteta i konačno od njene motivacije i otvorenosti za iskustvo hipnoze.
Ukoliko osoba striktno ne želi da bude hipnotisana, ne može biti silom naterana.

DA LI IMA VIŠE VRSTA HIPNOZE?

Postoji:

Direktivna Hipnoza

U ovom slučaju hipnotizer direktivnim (autoritarnim, jasnim, preciznim) načinom uvodi osobu u stanje hipnoze i dalje nastavlja sa sugestijama koje su u istom maniru.

Nedirektivna( skrivena, konverzacijska) Hipnoza

U ovom slučaju način komunkacije je znatno mekši , suptilniji i „zaobilazniji“. Cilj je da se zaobidju klijentovi otpori i kao posledica toga on  nema utisak da je prinudjen na bilo šta. Imaće utisak da u svakom trenutku ima mogućnost izbora i slobodnu volju.

Scenska Hipnoza

U pitanju je situacija koju možemo videti u filmovima kada je odredjen broj ljudi na sceni, prati instrukcije hipnotizera koje su obično zabavnog tipa.
Ovde je cilj isključivo šou i zabava, učesnici su toga svesni i shodno tome se ponašaju.

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEDJU HIPNOZE I HIPNOTERAPIJE?

Hipnoza je uvodjenje osobe u stanje fokusirane svesti, pa zatim boravak u njoj, dok hipnoterapija podrazumeva skup terapijskih alata, tehnika i procedura radi ostvarivanja odredjenog cilja za vreme dok se osoba nalazi u stanju hipnoze(hipnotičkog transa).

Pri tome, terapeut nije u ulozi autoritarnosti i dominacije, već  je u pitanju odnos baziran na saradnji i poverenju.

KAKAV JE OSEĆAJ BITI U HIPNOZI?

Tokom hipnoze postajemo fizički i mentalno opušteni, fokusirani smo na unutrašnje doživljaje . Emotivna napetost se smanjuje, misli su sve redje, nestaju i gube se u pozadini.
Pri tome, ostajemo budni, čujemo hipnotizerove reči, svesni smo ih i dopuštamo da nas njegove sugestije usmeravaju i vode.

Dakle, ukratko- biti u hipnozi podrazumeva osećaj prijatnosti , lakoće, opuštenosti i oslobodjenosti od bilo kakvih mentalnih tenzija i pritisaka.
Često osoba ima osećaj kao da se po prvi put zaista opustila.

ŠTA KOMANDA „SPAVAJ!“ ZNAČI U HIPNOZI? DA LI ĆU STVARNO ZASPATI?

Ta reč ne znači da će klijent zaista zaspati, već je njen smisao „opusti se“.
U terapeutskom setingu se ona redje koristi, jer se može desiti da se pojavi klijentov otpor(„e, baš neću“). Zato se koriste principi i tehnike nedirektivne hipnoze. 

DA LI ĆU SE SEĆATI SVEGA ŠTA SE DEŠAVALO?

Da, hoćete.
Jer, vi niste u nesvesnom stanju ili u stanju sna.
Možete da govorite, svesni ste procesa i možete istupiti iz njega ako to želite. Nakon izlaska iz hipnoze imaćete osećaj lakoće, rasterećenosti i neke vrste lebdenja i to je ono što će vašem iskustvu dati novi kvalitet i novi okvir.

Znači, sećaćete se svega što se dogodilo i o čemu se razgovaralo zbog načina na koji se to radi( saradnja i razumevanje) . Nećete imati razloga da zaboravljate ili blokirate bilo kakve detalje- terapeut  je ovde vodič , a ne kontrolor.
Izuzetak je ako se da sugestija koja zahteva od vas da zaboravite sadržaj razgovora.

KOLIKO SEANSI ĆE MI BITI POTREBNO?

Nažalost, nema jednoznačnog odgovora.
Svako ima svoj set životnih uverenja, obrazaca ponašanja, kao i emotivnih reakcija i neželjenih blokada prema kojima funkcioniše u realnosti.
Shodno tome, rad na željenim promenama ne podrazumeva unapred odredjen rok. On može uključivati i dodatne intervencije koje su bazirane na napr. relaksacionim ili meditativnim tehnikama.

Generalno, dosta stvari zavisi od samog problema, motivisanosti osobe, njene istrajnosti , kao i odnosa sa terapeutom.
Dobra vest je, ipak, da se napredak oseti prilično brzo.

RECI MI KAKO ZVUČI TAJ TVOJ HIPNOTIZERSKI GOVOR. BAR NEŠTO?

Nešto kao…
„…ja ću sada govoriti neke jednostavne instrukcije. ..ti ćeš me slušati i imaćeš potpunu kontrolu. ..nećeš zaspati , niti reći nešto što ne želiš. ..moći ćeš da izadješ iz procesa kada god poželiš…možda će ti se pojaviti neke misli, neke emocije, i  to je u redu..neka ostanu i budu sa nama; možda će se povući ili izbledeti …odmah ili malo kasnije…moj glas će biti sa tobom i nije potrebno da sasvim čuješ ili razumeš ovo što govorim..“

KAKO IZGLEDA PRVI SUSRET?

Tako što ćemo porazgovarati o tome kakvu bi promenu želeli da napravite u svom životu.
Uvidećemo na koji način vam trenutno stanje pravi teškoće u svakodnevnom funkcionisanju, kao i da li ste već pokušavali da ga prevazidjete – i sa kojim efektima.
Nećete morati da govorite o nečemu što ne želite, oko čega vam je neprijatno  ili se stidite.
Pri tome, procenićete da li vam ja, kao osoba, sa svojim temperamentom i senzibilitetom, odgovaram ili ne.
Važi i obratno. Možda ja nisam u mogućnosti da izadjem u susret vašim potrebama- zbog prirode probleme ili neke druge okolnosti. U tom slučaju ću vam predložiti načine za koje mislim da bi bili adekvatni za rešavanje vaše situacije.

A UKOLIKO ŽELITE DA OVLADATE TAJNAMA HIPNOZE,
POGLEDAJTE KONVERZACIJSKA HIPNOZA

ZAKAŽITE
RAZGOVOR

Besplatni Zoom Susret - 15min

069 / 2157 - 999

    © 2021 goranpalamarevic.com – Sva prava zadržana